top of page
  • Students

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ζούμε σε μία χώρα όπου από αυτήν αναδύθηκε η δημοκρατία πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Παραμένουμε όμως μια χώρα που πηγάζει δημοκρατια;

Αρχικά,δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δημοκρατία αν δεν ξέρουμε τι σημαίνει.Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαο ,ασκείται από το λαό και εξυπηρετεί τον λαό.Κεντρικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών,στην έμμεση δημοκρατία ή από κάποιων αντιπροσώπων τους στην άμεση. Χαρακτιριστικά επίσης είναι και τα τρία Γιωτα ( Ισοκρατία ,Ισηγορία και Ισονομία).

Ισοκρατία είναι τα ίσα πολιτικά δικαιώματα,ίσο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, ίση δύναμη ψήφους για όλους τους πολίτες. Η ισοκρατία τυπικά τειρειται στην χώρα μας με την έννοια ότι η ψήφος ενός πολίτη είναι ίση με την ψήφο ενός βουλευτή,όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους καταπατείται. Η ισοκρατία καταστρέφεται όταν αγοράζονται ψήφοι άλλων ψηφοφόρων ή όταν οι ψήφοι ανταλλάσονται με διορισμούς και πόστα (κυρίως στον δημόσιο τομέα).

Ισονομία είναι η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο. Πράγμα που προφανώς δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2018 αφου οι καθημερινές παρωδίες δικών και ο νόμος περί βουλευτικής ασυλίας την αναιρει.

Ισηγορία είναι το δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες να αγορεύσουν, να μιλήσουν στην εκκλησία του δήμου.

Στην Ελλάδα του 2018 λοιπόν η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση.Λόγω της απληστίας,του ωφελισμού,του καταναλωτισμού,της αυθαιρεσίας της εξουσίας,τους άνομους νόμους,τις κοινωνικές ανισότητες,τις πολιτικές σκοπιμότητες,την κακή παρεχόμενη παιδεία, της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης και την, από πολλούς, αδιαφορία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να φύγουμε από αυτή την κρίση είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος και όχι η ζωή στην ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε μία κοινωνία καθαρά δημοκρατική.Ύστερα είναι η απόκτηση κοινωνικής συνείδησης η σωστή,ουσιαστική παιδεία.Δηλαδή, εκτος την γνώση της ιστορίας,παιδεία ικανή να βγάζει ολοκληρωμένες προσωπικότητες γιατί αλλιώς δεν υπάρχει δημοκρατία.

Για να τα συνοψίσω η χώρα από την οποία αναδήθηκε η δημοκρατία και μαλιστα φημίζεται για αυτό, περνάει δημοκρατική κρίση.Το χειρότερο παρόλα αυτά δεν είναι αυτό, αλλά η άρνηση που υπάρχει από τους πολίτες αυτής την κοινωνίας να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα.Πόσο άραγε θα πάρει μέχρι να αντιμετωπιστεί η κρίση και να μπούμε σε μία όντως δημοκρατικη Ελλάδα;

ΓΩΓΩ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

8 views0 comments
bottom of page