top of page
  • Students

Παγκόσμια Ήμερα για την Παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος

Updated: Feb 19, 2019

Η 6η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως 《 Παγκόσμια Ήμερα για την Παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις 》το 2001 από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτί πάρθηκε, αφοί έγιναν αντιληπτές οι ζημίες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια πολεμικόν συγκρούσεων, και οι επιπτώσεις που ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των πόλεμων εις βάρος των οικοσυστημάτων και φυσικών πόρων.

Συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις αυτόν των εχθροπραξιών είναι οι εξής : καταρχάς, η ποιότητα ζωής του ανθρώπου υποβαθμίζεται σημαντικά ( επίπαγος, τροφή, νερό, κατοικία, υγειά, φάρμακα, αέρας, κλίμα ). Επίσης οι πολεμικές συγκρούσεις επιφέρουν την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων, με αποτέλεσμα την αποκοπή της επαφής του ανθρώπου με το ιστορικό του παρελθόν, άλλα και την καταστροφή ανθρωπίνων έργων που χρειάστηκαν γενιές για να δημιουργηθούν.

Περλ από τον ανθρώπινο πόνο, ο πόλεμος είναι άκρως καταστροφικός και για το περιβάλλον. Οι υπεύθυνοι των ενεργειών φέρουν ευθύνη τήρησης των διεθνών κανόνων και συμφωνιών όπως της Σύμβασης της Γενεύης. Μερικοί από αυτούς τους κανόνες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η απαγόρευση της σκόπιμης καταστροφής αγροτικόν εκτάσεων.

Εν τελεί η μέρα αυτί αποτελεί ευκαιρεί για τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πως ο πόλεμος είναι εμπόδιο για την αεροφόροι ανάπτυξη μια κοινωνίας και πως είναι προτιμότερο, η εξοικονομήσει χρημάτων να αποσκοπεί την καταπολέμηση της φτώχειας και της πεινάς πάρα στην αύξηση στρατιωτικοί εξοπλισμοί.

Μαρία Γαρδέλη





2 views0 comments
bottom of page