top of page
  • Students

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση για έμενα

Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ειρήνη, ελπίδα, δυνατότητες, ισότητα… Αυτό το καταλαβαινουμε τώρα. Εγώ και όλοι οι συνομήλικοι μου, στην χώρα μου, γεννηθήκαμε ως Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς όμως να καταλαβαινουμε την άξια του τίτλου αυτού. Όταν μας ρωτούσαν παλιά < Τι είναι Ευρωπαϊκοί Ένωση> εμείς απλώς απαντούσαμε ότι είναι διάφορες χώρες που ενώθηκαν. Τώρα καταλαβαινουμε ότι δεν είναι απλώς μια “Ένωση” - είναι δεσμός. Στο δεσμό αυτό υπάρχει αλληλεγγύη, συνεργασία, ισότητα, ελευθεριά και αν δεν υπάρχουν αυτά θα έπρεπε γιατί για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η Ε.Ε για να αναπτυχθούν αυτές οι αρετές και να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν έχω ζήσει τον πόλεμο. Το κοντινότερο σε αυτό είναι ότι ακούω στις ειδήσεις και ότι βλέπω σε ταινίες και σειρές. Παρόλα αυτά ξερό ότι δεν θέλω να τον ζήσω. Προσωπικά στο πίσω μέρος του μυαλού μου φοβάμαι. Φοβάμαι ότι κάποια μέρα ίσως να μην υπάρχει η ειρήνη του σήμερα. Να ξυπνήσω το πρωί και να αρχίσει μια ζωή πόλεμου, φρίκης, και πόνου. Καταλαβαίνοντας έστω και ένα μικρο κομμάτι του πόλεμου, ξέρω ότι είναι κάτι από το οποίο θέλω να μείνω μακριά. Έτσι καταλαβαίνεις την άξια της ειρήνης. Ο ορισμός της ειρήνης για μένα; Γαλήνη, ευτυχία, ελευθεριά, και τίποτα άλλο. Την ειρήνη όμως, πολλοί την θέλουν κάτι δεδομένο - δεν είναι έτσι. η ειρήνη μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί οι πρωτεργάτες της ήξεραν τη φρίκη του πόλεμου. Ελπίζω να μην χαθεί η καλοπροαίρετη διάθεση της Ε.Ε και να μείνει πάντα φωτεινή και ακλόνητη.


Αγγελική Βενιτουράκη

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page