top of page
  • Students

ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Updated: May 7, 2019

Στις 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ευρωπαϊκά η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Η γιορτή αυτή πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία το 1998 ενώ δύο χρόνια αργότερα εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Το αυτοκίνητο έχει μπει καθοριστικά στη ζωή των ανθρώπων και δύσκολα κανείς πλέον επιλέγει να μετακινείται με ποδήλατο, με ποδιά ή ακόμα και με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι άνθρωποι θέλουν το πιο γρήγορο, εύκολο και ξεκούραστο μέσο μεταφοράς γι’ αυτούς – το αυτοκίνητο. Αλλά ειλικρινά, έχουμε αντιληφθεί τις επιπτώσεις που φέρει το αυτοκίνητο με την υπερβολική χρήση του; Φαινόμενο του θερμοκηπίου, τρύπα το όζοντος, όξινη βροχή, είναι λέξεις γνωστές σε όλους μας - λέξεις που ξέρουμε ότι εννοούν την καταστροφή. Αυτές οι λέξεις λοιπόν είναι και οι επιπτώσεις του αυτοκινήτου. Επίσης οι ποσότητες ατμοσφαιρών ρύπων που παράγουν τα αυτοκίνητα βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και οδηγεί, σε ακραίες περιπτώσεις, στον θάνατο

Το τμήμα επιδημιολογίας της Ιατρική σχολής Αθηνών έδειξε, πραγματοποιώντας διάφορες σχετικές μελέτες, ότι αν τα επίπεδα μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί 52,12 που είναι τώρα, θα είχαν 5.066 λιγότερους θανάτους ανά χρόνο. Επιπλέον μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Η ευρωπαϊκή αυτή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο δημιουργήθηκε με σκοπό την υπενθύμισή μας όσον αφορά τα μειονεκτήματα του αυτοκινήτου, αλλά και την συγκρότησή μας σε ανθρώπους με οικολογική συνείδηση, όποτε ας μην παραμελούμε μια τέτοια γιορτή και ας δουλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/54

Αγγελικη Βενιτουρακη


8 views0 comments
bottom of page